En låsesmed med døgnvagt bliver ofte stillet over for udfordringen at skulle oplukke låse, hvor folk har låst sig ude og ikke kan komme ind igen. Det sker mange gange på daglig basis, så en låsesmed med døgnvagt har ofte travlt med denne slags opgaver. Men opgaverne er ikke helt ens, selvom man skulle tro, at oplukning af en lås er en nem sag. Metoden kommer meget an på, hvilken slags lås, der skal låses op.

To overordnede låse

låsesmed døgnvagtDer findes et utal af låse, og der er derfor brug for mange forskellige slags værktøj, hvis man som låsesmed med døgnvagt vil sikre, at man kan komme ind, uanset hvor der måtte bliver ringet efter hjælp. Men overordnet set findes der typisk to slags låse, som er vigtige at kende. Det gælder ikke mindst fordi, at den ene af dem er sværere at bryde ind igennem for indbrudstyven – dog er den også sværere at låse op for en låsesmed med døgnvagt.

De 5-stiftede låse tilhører den gruppe, som er nemmere at låse op. Som navnet indikerer er der 5 stifter i denne slags lås, som skal påvirkes, før låsen går op. Man kan kende disse låse på nøglerne. 5-stiftede låse har som regel runde nøglehoveder, som man typisk ser brugt i mange mindre døre, hvor der ikke er gjort det samme ud af sikkerheden, som der er i store og typisk nye hoveddøre.

De 6-stiftede låse kræver mere påvirkning at låse op, da der er en ekstra stift, som skal trykkes ind, før låsen bliver låst op. Dette øger sikkerheden markant, og det er derfor både sværere for en låsesmed med døgnvagt såvel som en indbrudstyv at komme ind gennem døren ved at bryde låsen op. Da man jo først og fremmest skal sikre sig mod indbrudstyve, og ikke som første prioritet gør det nemmere for en låsesmed at komme ind, hvis uheldet skulle være ude, så er det klart anbefalelsesværdigt at vælge en 6-stiftet lås.låsesmed døgnvagt

Dirkesættet kan komme i brug

En låsesmed med døgnvagt vil altid vurdere hvilken slags lås, der sidder i døren, før han forsøger at bruge værktøj til at komme ind gennem døren. Hvis låsen ikke umiddelbart er af den højeste kvalitet, kan han vælge at forsøge at dirke den op med specialdesignet værktøj. Alle slags låsesmed med døgnvagt har et godt og solidt dirkesæt, som de kan bruge på de låse, som ikke er så genstridige.

Disse dirkesæt findes i mange former og afskygninger, og nogle af dem er mere brugt end andre. Det klassiske dirkesæt, der er samlet, som man ser det med mange unbrakonøgler i en ring, plejer at være forholdsvis tynde og mangler kvalitet. Derfor er disse ikke altid blandt favoritterne, når en låsesmed med døgnvagt skal vælge sit værktøj.

Derimod findes der dirkesæt, der er meget kraftigere i materialet, som har påsat håndtag, der gør arbejdet nemmere, da man har bedre greb om værktøjet. Samtidig gør det kraftigere materiale, at man kan bruge lidt flere kræfter, når man dirker, uden at værktøjet giver efter. Dette kan have stor betydning, hvis låsen ikke er af den dårligste kvalitet.

Låsesmed med døgnvagt elsker sin låsepistol

Låsepistolen er ofte brugt af låsesmed med døgnvagt, da denne kan oplukke rigtig mange forskellige låse og ofte ret hurtigt. Dog er der stadig en vis betydning i hvilken lås, der sidder i døren, som skal oplukkes. Jævnfør ovenstående beskrivelse er de 5-stiftede låse markant nemmere at låse op, end tilfældet er for de 6-stiftede. En låsesmed med døgnvagt, der skal låse en 6-stiftet lås op med en låsepistol, vil derfor skulle bruge længere tid på at fuldføre arbejdet.

Låsepistolen har den fordel, at den arbejder på tryk, og den derfor kan gøre meget af dirkearbejdet automatisk. Dette kan give en låsesmed med døgnvagt den fordel, at låsen bliver bearbejdet fra flere vinkler inde i selve låsen, hvorfor det oftest er en hurtig metode til oplukning af låse.

Den har dog sine begrænsninger. Ligesom et hvert stykke værktøj, er der ting, den ikke kan klare. Det er ikke særlig ofte, at låsesmed med døgnvagt skal ty til at ødelægge låsen for at komme ind gennem døren, men det sker.

Boring af lås – Når intet andet virker

låsesmed døgnvagtHvis en låsesmed med døgnvagt har prøvet på at låse døren op med diverse værktøj uden held, kan han komme frem til den vurdering, at låsen ikke lader sig låse op. Dette kan skyldes at låsen har sat sig, eller der eksempelvis er knækket en nøgle ind i låsen.

Hvis man ikke har adgang til siden af låsen, hvor man kan komme ind og åbne hele låsemekanismen ud af døren, så kan boring af låsen være den sidste udvej. Dette betyder dog ofte, at kunden kommer til at skulle betale en markant højere pris for arbejdet, da kunden står tilbage med en ødelagt lås, der skal udskiftes.

Derfor vil en låsesmed med døgnvagt ofte bruge denne metode som den sidste udvej. En låsesmed med døgnvagt er i forvejen ikke kendt for at være billig, og der er derfor kun få kunder, der har intentioner om at lægge endnu flere penge i oplukning af deres lås, end det der er højst nødvendigt.

Uanset metode skal låsen op

Hvis en kunde har låst sig ude for sin dør, så kan det være nødvendigt at skulle ind ad den igen, og derfor må en låsesmed med døgnvagt nu engang gøre, hvad der skal til. Det bedste resultat kommer ofte ved at låsen i forvejen ikke er så genstridig eller af dårlig kvalitet, således at en låsesmed med døgnvagt nemmere kan komme gennem den. Men som beskrevet tidligere vil dette også have indflydelse på, hvor nemt en indbrudstyv kommer ind ad døren, og man bør derfor vurdere, hvorledes man vurdere vigtigheden i at gøre det nemt for en indbrudstyv, kontra hvor hurtigt en låsesmed med døgnvagt skal kunne oplukke låsen, hvis man har låst sig ude.

låsesmed døgnvagtDet kan godt svare sig at vælge den lås, som er sværest for begge parter at bryde op, så man er mere sikker på, at ens ejendele står der, når man kommer hjem. Der er ikke meget ved, at have en nem lås for låsesmeden at oplukke, hvis man ender med ikke at have noget inventar tilbage i sin bolig, fordi indbrudstyven har haft for nemme vilkår.

Det er altid godt at tyverisikre sit hjem, og dette bør man især tænke på op til jul eller vintermånederne, hvor der foregår rigtig mange indbrud. Så derfor – Køb en 6-stiftet lås, og gør det så svært som muligt for indbrudstyven.